Образовање за Србију

„Образовање(м) за Србију”: НАША ПРИЧА

Фондација „Образовање за Србију” настала је из велике љубави према најплеменитијој професији – наставничкој. Ово је професија која ствара, обликује и подстиче све друге професије. Да нема васпитача, учитеља, наставника, професора, предавача, педагога, психолога, дефектолога, тренера, ментора и осталих сродних професија, живот наше деце би био другачији.

Права намена просвете, како јој и само име каже, јесте да просветли и оплемени не само умове већ и срца. У сталној, прометејски инспирисаној тежњи да осветле пут којим деца иду, сви наши просветари, едукатори, ерудите и еду-иноватори наилазе на тешке препреке: системске, економске и друштвене. Мале плате, друштвени статус са све мање поштовања и системске одлуке довеле су до велике кризе у наставничком кадру. Поражавајућа је и чињеница са се све мање и мање младих људи окреће факултетима који школује будуће наставнике.

Нешто ту треба променити…
Нешто ту треба покренути…

Зато смо желели да постанемо део велике глобалне мреже Образовање за све”, која успешно спроводи програм Оквира педагошких компетенција за колективно лидерство – КОЛИД у преко 60 земаља света. Овај рад није рад само једне фондације, већ удружен рад преко 88.000 наставника широм света, који својим педагошким радом утичу на преко милион ученика. Делимо идеје, стварамо добре праксе и иновирамо образовање како бисмо сваком детету пружили сву неопходну помоћ да оствари своје могућности. 

Покрећемо промене… позитивне промене.

Придружи нам се у креирању боље будућности и постани наш сарадник, донатор или еду-иноватор.

teach_for_serbia_symbol

НАША МИСИЈА

Мисија наше Фондације је да целоживотно учење постане део наше друштвене културе. Трудимо се да развијамо колективно лидерство у локалном контексту и стварамо инспиративну средину, у којој срећни ученици и срећни наставници уче једни од других.

НАША ВИЗИЈА

Желимо Србију у којој су и наставници и ученици оснажени да употребе трансформативну моћ образовања, покрену промене и остваре позитиван друштвени утицај како бисмо заједно створили бољу будућност Србије.

НАШ КОНЦЕПТ

Фондација „Образовање за Србију” окупља талентоване лидере различитих образовних и професионалних профила, који желе да наставе своју каријеру као просветни радници у школама где постоји дефицит одређених наставних кадрова. Они постају наши национални еду-лидери и добијају добро осмишљен двогодишњи менторски програм, помоћу ког се професионално развијају, граде своје педагошке компетенције и припремају за покретање позитивних промене у образовању. Током двогодишњег искуства у раду са ученицима и колегама, еду-лидери имају прилику да схвате узроке неједнакости у образовању и да својим позитивним примером оснаже ученике да постану покретачи промена.

НАШ ПРИСТУП ПОЗИТИВНИМ ПРОМЕНАМА

Сарадња са
локалним заједницама

Фондација „Образовање за Србију“ гради партнерства која постају дубоко укорењена у заједницама које су посвећене деци и њиховом трајном напретку.

Неговање
колективног лидерства

Фондација „Образовање за Србију“ негује трајно колективно лидерство међу својим бившим учесницима, сарадницима и члановима заједнице, ради постизања напретка у остваривању визије успеха ученика.

Ангажовање способних и
ентузијастичних еду-лидера

Уважавајући различитости, Фондација „Образовање за Србију“ ангажује еду-лидере који су веома способни и усмерава њихов ентузијазам и знање у заједнице и школе, где ће спроводити наставу у трајању од најмање две године.

Дељење знања и
прилагођавање решења

Наша глобална мрежа „Образовање за све” обезбеђује платформу за особље, наставнике, бивше учеснике и сараднике широм света да међу собом деле решења за брже постизање напретка.

Пружање подршке
и развој капацитета

Фондација „Образовање за Србију“ пружа подршку и прилику за развој капацитета учесника у својим програмима како би са члановима заједнице, породицама и локалним лидерима могли да раде на остваривању заједничке визије успеха ученика и стварању темеља за колективно лидерство.

Подршка заједнице
успешном развоју деце

Заједнице широм света пружају свој деци образовање, подршку и прилику да остваре своје могућности.

Фондација „Образовање за Србију” регистрована је као непрофитна организација чији је оснивач и управитељ др Светлана Белић Малинић.

МБ: 28833733
ПИБ: 113165788