Образовање за Србију

НАША ПРОМЕНА ПАРАДИГМЕ

Сведоци смо да се милиони деце широм света суочавају са недостатком квалитетног образовања, подршке у превазилажењу потешкоћа у учењу и могућности за даље напредовање. Препреке на које наилазе су огромне: сиромаштво, глад, дискриминација, трауме и ратови… Ако им школски системи ускрате право на квалитетно образовање, онда су последице огромне јер утичу не само на социјалне већ и на економске разлике.  Сва деца заслужују:
  • подршку здравом развоју;
  • образовне системе који задовољавају њихове различите потребе;
  • заступнике који се баве неправдама са којима се суочавају;
  • средства за сналажење у свету који ће наследити и мењати.
Данашња деца ће наследити свет пун изазова. Да би направили праведније, равноправније и одрживије друштво, мораће да се сналазе у неизвесним ситуацијама, да решавају сложене проблеме и прилагоде своје компетенције пословима будућности. Да би то урадили сврсисходно и успешно, неопходно је да израсту у колективне лидере и постану људи који ће дубоко бити повезани са средином у којој живе, остати верни својим коренима, а опет спремни да покрену промене. Да бисмо им помогли у томе, направили смо посеван Оквир педагошких компетенција за колективно лидерство – КОЛИД (Teaching As Collective Leadership – TACL), који дефинише сврху образовања, отвара нове перспективе, развија стратегије и мери постигнуте резултате.

Стање у Србији је алармантно. Образовањем у Србији су незадовољни и ученици, и родитељи, и наставници… Како изаћи на крај са овим проблемима?

ДА ЛИ ЗНАШ...

Само 61% ученика у Србији постиже минимум знања у читању, математици и науци. Просек земаља које су тестирале своје ученике jе 77%. То је веома велика разлика.

(Извор: ПИСА тестови 2018)

Само 4% ученика у Србији постиже максимум знања у читању, математици и науци. Просек земаља које су тестирале своје ученике је 9%. Скоро дупло више.

(Извор: ПИСА тестови 2018)

Број факултетски образованих људи у Србији је скоро 10% мањи него у Европској унији.

(Извор: ЕУ СИЛС: Западни Балкан)

У 2019, Влада Републике Србије је издвојила само 8,6% БДП за трошкове образовања, што је скоро 40% мање у односу на просек у свету, 14,7%.

(Извор: Светска банка)

Како изаћи на крај са овим проблемима?

teach_for_serbia_symbol

ОКВИР ПЕДАГОШКИХ КОМПЕТЕНЦИЈА ЗА
КОЛЕКТИВНО ЛИДЕРСТВО

(КОЛИД)

teach_for_serbia_symbol

ЕЛЕМЕНТИ ОКВИРА КОЛИД

СВРХА

Заједничко истраживање сврхе образовања и усклађивање активности са визијом ученика као лидера боље будућности.


САЗНАЈ ВИШЕ...

ПЕРСПЕКТИВЕ

Промена угла посматрања како би ученици били прихваћени као лидере, наставници као ученици, заједница као покретачка снага, а наш рад као подршка систему.

САЗНАЈ ВИШЕ...

СТРАТЕГИЈЕ

Активности из пет области како би ученици могли да се развијају као лидери: љубав и повезаност; слушање и стварање визије; учење и осмишљавање; подршка и изазови; размишљање и развој.

САЗНАЈ ВИШЕ...

РЕЗУЛТАТИ

Мерење напредовања ученика у пет области лидерства: добробит; повезаност; свест; предузимљивост и овладавање знањем.

САЗНАЈ ВИШЕ...
teach_for_serbia_symbol