Образовање за Србију

Директорка Фондације „Образовање за Србију” била је гост на РТС-у и говорила о социо-емоционалним вештинама ученика

Директорка Фондације „Образовање за Србију”, др Светлана Белић Малинић, била је гост у Јутарњем програму Радио Телевизије Србије где је говорила о предностима финског образовања и специфичностима које можемо применити и у српском образовању, а тиче педагогије усмерене на развој васпитног школског елемента.

 

Др Белић Малинић је истакла да фински образовни систем не подстиче такмичарски дух међу децом. Уместо тога, њихов фокус је на развијању осећаја заједништва, сарадње и подршке. Овај приступ, по њеним речима, омогућава да се свако дете развија у здравом и подстицајном окружењу, где се више цени међусобна сарадња него појединачни успех.

 

Она је такође нагласила важност флексибилности у приступима образовању. Према њеним речима, сваки наставник би требало да има слободу да сваког дана у учионици покрене нови приступ образовању. Овај приступ треба да буде утемељен на развоју свести, односа према себи и на развијању социо-емоционалних компетенција сваког детета.

 

Нови педагошки принципи се заснивају на вредностима

Према речима директорке, нова педагогија није само о томе да се деца науче чињеницама, већ да им се омогући да постану свестрани, емпатични и социјално свесни појединци који су способни да допринесу својој заједници на позитиван начин. Одличне резултате на том путу има мрежа „Образовање за све”, којој припада и Фондација „Образовање за Србију”, а која у свом програму има преко милион деце у преко 60 земаља света!

 

Др Белић Малинић је такође подвукла да се примена нових педагошких приступа дешава са сваким новим часом и уласком у учионице. Основа нове васпитне педагодије утемељена је на развоју свести, односу наставника према себи и сваком детету појединачно, као и развоју ученичких социо-емоционалних компетенција.

 

“Сваки наставник може да усвоји ове методе и да их примени у свакодневном раду. Ово је важан корак у напредовању нашег образовног система и ми као Фондација „Образовање за Србију” пружамо несебичну подршку сваком наставнику, школама и вртићима да у томе и успеју!”.

 

Са жељом да унапредимо српско образовање и приближимо га успешним моделима као што је фински, Фондација „Образовање за Србију” предводи трансформацију усмерену на развој социо-емоционалних вештина и стварање окружења где је сарадња важнија од такмичења. Испред нас је нова ера образовања, усмерена на развој целовитих личности, а не само академских успеха. Будимо заједно на том путу! Придружите нам се. 

Васпитачи, учитељи и наставници су лучоноше. Они покрећу промене, утичу на животе ученика и заједно са њима стварају бољу будућност за све нас. Управо због тога, Фондација „Образовање за Србију” жели да оснажи све паметне и талентоване младе људе да се посвете образовању деце, позитивно утичу на промене у школама, а самим тим и на читаво друштво.
др Светлана Белић Малинић
директорка Фондације „Образовање за Србију”
Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

Share this:

Like this:

%d bloggers like this: