Образовање за Србију

Директорка Фондације „Образовање за Србију” открива како су Финци искоренили вршњачко насиље

У емисији Уранак, водитељка Јована Јоксимовић угостила је директорку Фондације „Образовање за Србију”, др Светлану Белић Малинић, која је говорила о теми како су Финци искоренили вршњачко насиље. Током разговора, разматране су улоге које наставници имају у развоју социо-емоционалних компетенција ученика, истакнут је значај наставника за друштво и начин на који би наставници требало да буду перципирани у друштву као кључни фактори у развоју дечјих вештина.

Поштовање и толеранција као вредности

 

Светлана је истакла да су Финци успели да искорене вршњачко насиље кроз свеобухватан приступ образовању, који укључује изградњу позитивног школског окружења, развој емоционалне писмености ученика, као и промоцију међусобног поштовања и толеранције. Такође је истакла важност обуке наставника у пружању подршке ученицима у решавању конфликата и развијању вештина комуникације и сарадње.

 

Нагласила је улогу наставника у развоју социо-емоционалних компетенција ученика, истичући да наставници треба да буду свесни свог утицаја на младе људе и да имају адекватну обуку у овој области. Осим тога, наставници би требало да буду виђени као важни чланови друштва који доприносе обликовању будућности деце и младих, што захтева подршку од шире заједнице.

Улога наставника кључна за развој културе колективног лидерства

Светлана је такође говорила о потреби да се наставници посматрају као важне карике у развоју дечјих вештина, јер су они ти који могу да идентификују, подстичу и развијају таленте и способности ученика. Позвала је друштво да пружи већу подршку наставницима и схвати колико је њихова улога значајна за развој сваког појединца и друштва у целини.

Директорка Фондације „Образовање за Србију” је истакла и важан национални пројекат Фондације – конкурс за еду-лидере, у оквиру ког радимо на јачању свести младих о улози коју могу имати као лидери у образовању и друштву. Циљ пројекта је да подржи и развије потенцијал младих образовних лидера који могу допринети побољшању квалитета образовања и стварању позитивних промена у образовном систему Србије.

Циљ конкурса је да охрабри младе да се активно укључе у промене у образовном систему и унапређењу своје средине, кроз различите образовне програме, радионице и менторске сесије. Пројекат наглашава важност развоја лидерских вештина, креативности и критичког мишљења, како би млади могли да постигну свој пун потенцијал и остваре утицај на друштво у својим локалним заједницама.

Овим пројектом, Фондација „Образовање за Србију” покушава да створи организовану мрежу младих еду-лидера који ће имати могућност да раде заједно, деле идеје и искуства и тако допринесу стварању инклузивнијег, иновативнијег и ефикаснијег образовног система.

У закључку, др Светлана Белић Малинић нагласила и потребу за континуираним улагањима у образовање и професионални развој наставника, како би се осигурало да сваки ученик има прилику да развије своје вештине и постигне свој пуни потенцијал, без обзира на социо-економски статус или порекло.

Погледајте учешће др Светлана Белић Малинић:

Васпитачи, учитељи и наставници су лучоноше. Они покрећу промене, утичу на животе ученика и заједно са њима стварају бољу будућност за све нас. Управо због тога, Фондација „Образовање за Србију” жели да оснажи све паметне и талентоване младе људе да се посвете образовању деце, позитивно утичу на промене у школама, а самим тим и на читаво друштво.
др Светлана Белић Малинић
директорка Фондације „Образовање за Србију”
Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

Share this:

Like this:

%d bloggers like this: