Образовање за Србију

Венди Коп добила ГСВ награду за животно постигнуће: Оснивачица Teach For All мреже као инспирација за сваког наставника

Венди Коп, оснивачица и директорка Teach For All („Образовање за све”) и Teach For America мреже, добила је престижну ГСВ награду за доживотно постигнуће, што је само једна у низу потврда њене непоколебљиве посвећености унапређењу образовања широм света. Ова награда не описује само њену мисију – то је и ваша шанса да се придружите покрету који мења животе!

Како је Teach For All мрежа основана и кад је покренута?

Венди Коп је покренула Teach For America 1990. године с циљем окупљања, повезивања, усавршавања и пружања подршке наставнциима и младим талентима посвећеним побољшању образовног система у Сједињеним Америчким Државама. 

Током неколико година успешног рада и сјајних резултата, Коп је схватила да се Teach For America успешан модел рада може применити на глобалном нивоу, те је 2007. године основала Teach For All („Образовање за све”) мрежу којој се 2022. године укључила и Teach For Serbia, односно Фондација „Образовање за Србију”.

Шта је темељ Teach For All приступа?

Улагање у образовање и подршка наставницима и младима кључни су за изградњу просперитетне и одрживе будућности за све. Кроз квалитетно образовање, наставници и млади еду-лидери стичу знања, вештине и самопоуздање потребне да остваре своје потенцијале, унапреде своје животе и допринесу друштву. 

Подршка коју им Teach For All заједница пружа, посебно кроз образовне програме,  менторске приступе и двогодишње стипендирање, омогућава им да развију лидерске способности, преузму иницијативу и постану покретачи позитивних промена – колективни лидери у својој школи, заједници, друштву. 

На тај начин ствара се добра основа за раст и напредак, смањује се неједнакост и јача социјална кохезија, што истиче и Венди Коп:

 

Образовање је темељ друштвеног напретка и заједничке будућности. Радујем се што сам део ове глобалне борбе за образовање и што могу да подржим наставнике и ученике широм света у остваривању својих потенцијала
Венди Коп
Оснивачица глобалне мреже „Образовање за све”

Да ова мисија за образовање није само њена, већ, више него икада, она мора бити и ваша мисија, како би пружили сваком детету шансу за бољу будућност, директорка Фондација „Образовање за Србију”, др Светлана Белић Малић, позива све наставнике да се инспиришу Копиним примером и прихвате позив за учешће у овој мисији:

 

Ово признање Венди Коп није само награда за њен рад - то је позив свим наставницима да преузму иницијативу и буду покретачи промена у образовању. Заједно, можемо створити генерацију образованих и оснажених младих људи који ће бити покретачи позитивних промена у нашем друштву. Сигурна сам да наше друштво има идеје, ентузијазам и мотивацију да то и постигнемо.
др Светлана Белић Малинић
директорка Фондације „Образовање за Србију”

Шта можемо да урадимо на путу промена?

Пуно тога! Сваки наставник, сваки студент и сваки охрабрени ентузијаста, свакога дана има прилику да постане и оствари се као лидер и то еду-лидер, баш као што је то учинила и Венди Коп. Нека њено признање буде подстицај за вас да учините све што је у вашој моћи како бисте унапредили образовање у Србији и шире.

Фондација „Образовање за Србију” вам срдачно отвара врата на том путу да заједно креирамо светлу будућности за све наше ученике, и поручујемо вам:

 

Верујте у своју моћ да мењате животе

Свако од вас има способност да унапреди живот својих ученика. Верујте у себе и свој рад, и будите свесни да ваш труд мења животе на боље.

 

Повежите се са колегама и стручњацима

Размена идеја, знања и искустава са колегама и стручњацима може донети нове перспективе и подршку у вашем раду. Укључите се у мреже попут Teach For All и Фондације „Образовање за Србију”, које пружају подршку и ресурсе за унапређење образовања.

 

Непрестано се усавршавајте

Професионални развој је кључан за ваш успех као наставника и младог лидера – еду-лидера. Тражите прилике за обуку, радионице и семинаре који ће вам помоћи да унапредите своје вештине и знање.

 

Будите креативни и иновативни у настави

Експериментишите са различитим методама и приступима како бисте пронашли најбољи начин да ангажујете своје ученике и подстакнете их на учење.

 

Препознајте и славите успехе

Препознајте успехе својих ученика и колега и прославите их. Ово ће створити позитивну атмосферу и мотивисати све укључене да наставе са напорним радом. И као што Венди Коп каже:

„Никада не потцењујте снагу својих акција и утицаја које имате на животе својих ученика. Ви сте ти који ће обликовати будућност нашег друштва.”

Чекамо вас да заједно мењамо свет! Придружите нам се.

Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

Share this:

Like this:

%d