Образовање за Србију

Панел дискусија са доносиоцима одлука Универзитета у Кембриџу: Шта нас чека?

Наша извршна директорка, др Светлана Белић Малинић, дипломирала је Енглески језик на Универзитету у Београду, а мастерирала је Образовање и друштвене науке на Институту за образовање, Универзитета у Лондону, који је рангиран као академска институција број један за образовање у глобалној лиги универзитета. Своје знање и искуство спојила је у докторат о међународном образовању на Универзитету у Лестеру, у Енглеској, који је међу 1% најбољих универзитета на свету. Као визионарка, који више од 20 година инспирише наставнике да експериментишу са новим приступима подучавању, Светлана је утицала на образовне промене, покретала нове друштвене концепте и иновирала педагошке идеје широм света.

 

Њена креативна педагогија и наставна пракса веома су цењене у широј академској заједници, која ју је номиновала за финалисту Глобалне награде за најбољег наставника 2014. године, те јој доделила стипендију Џон Хејкрафт за педагошка истраживања, која су јој помогла да постане аутор многих образовних пројеката са резултатима на међународном нивоу. Светлана је такође амбасадорка Мреже стручњака за оцењивање Универзитета у Кембриџу и чланица Међународног савета Педагошке академије, где се залаже за вредности интеркултуралне компетенције у међународном образовању.

 

Визија образовања и Четврта индустријска револуција: Шта нас чека?
На позив Сектора за издаваштво и оцењивање Универзитета у Кембриџу, чија је дугогодишња чланица и сарадница, Светлана је учестовала у панел сесији и поделила своје погледе на образовање са колегама и доносиоцима одлука Универзитета у Кембриџу.

 

Током сесије, Лана и њени саговорници додакли су се тема које се односе на будућност образовања и покретање промена у савременом друштву, покушавајући да одговоре на нека од горућих питања:

 

  • Шта вас радује у будућности образовања? Чему се надате?
  • Шта вас брине у будућности образовања? Од чега стрепите?
  • Шта мислите које проблеме образовање не решава и какав утицај то има на светска дешавања?
  • Шта бисте желели да видите као промену у образовању и/или истраживању?
  • Шта покушавате да постигнете својим личним ангажовањем?

Сесија се завршила одговорима на додатна питања која су доносиоци одлука Сектора за издаваштво и оцењивање Универзитета у Кембриџу постављали члановима панела, а Светлана је имала спремне одговоре коју су се односили не само на будућност образовања у Србији већ и у свету. Светлана је на овој сесији подвукла значај који наставници имају у креирању будућности и нагласила:

 

Будућност образовања зависи од поштованих, мотивисаних и инспирисаних наставника. Они покрећу промене, они су лучоноше. Управо због тога морамо да се потрудимо да им вратимо углед у друштву и оснажимо њихове компетенције како би могли да одговоре изазовима будућности. Развојем наставника развијамо и наше целокупно друштво.
др Светлана Белић Малинић
директорка Фондације „Образовање за Србију”
Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

Share this:

Like this:

%d bloggers like this: