Образовање за Србију

Посета Фондацији „Образовање за Индију”: 15 година преданог рада на унапређењу образовања

Од 13. до 16. фебруара, чланови нашег тима су учествовали у великом скупу представника партнерских организација глобалне мреже „Образовање за све” (Teach For All), у Бомбају, у Индији. Наша извршна директорка, др Светлана Белић Малинић, и директорка за регрутацију и селекцију, Зорка Вуковић, придружиле су се у Бомбају представницима недавно покренутих фондација из 11 земаља света – учесници овог скупа су дошли из Европе, Азије и Јужне Америке. Заједнички циљ свих окупљених је била размена искустава, пре свега кроз примере добре праксе организације „Образовање за Индију” (Teach For India). После топле добродошлице и уводних представљања програма скупа, као и самих организација, остатак путовања је био посвећен упознавању образовног система Индије и услова у којима организација „Образовање за Индију” ради.

Колективно лидерство за светлију будућност

Обилазак школа у Бомбају и разговор са ученицима, наставницима и родитељима је обележио други дан посете. Како би се стекао прави утисак о утицају програма „Образовање за Индију” на препознавање могућности сваког детета, а посебно оних који живе у лошим материјалним условима, организована је посета не само школама у најсиромашнијим деловима Бомбаја, већ и заједницима у којима ученици живе. Живот на рубу сиромаштва, у нехигијенским насељима, такозваним „сметлиштима” (slums), често упућује децу на просјачење и криминал, али управо рад „Образовање за Индију” преусмерава могућности ка позитивном исходу.

 

Иако су услови рада у тим школама изутетно тешки, са великим бројем ученика у одељењу и оскудним ресурсима, наставници свакодневно користе своју креативност и сналажљивост како би приближили материјал који се учи својим ученицима и развили код њих жељу за сазнањем. Ентузијазам еду-лидера који су у програму „Образовање за Индију” је вредан сваке похвале – у оваквим условима и са оваквим препрекама, показало се да је наставник тај који прави разлику и да су деца сретна што имају прилику да им неко покаже пут ка знању. 

 

Емотивна повезаност ученика и наставника се огледа и у томе што ученици еду-лидере зову „диди”(старија сестра) и „баја” (старији брат). 

Основа те повезаности и блиског односа наставника и ученика усађена је у принципима колективног лидерства, који еду-лидери примењују у свом раду. А тај рад подразумева и подизање свести о значају образовања, како код деце тако и код њихових родитеља, старатеља и шире друштвене околине. На тај начин, еду-лидери оснажују децу да промене своју будућност и да изађу из оквира својих заједница као високообразовани млади људи.

Венди Коп дели своје искуство са Фондацијом „Образовање за Србију”

Највредније поклоне које су наше представнице донеле из Индије су искуство и идеје. Оснивачица мреже, Венди Коп, поделила је са нама свој пут од првог корака до успешне глобалне мреже. Обећала је велику подршку у процесу имплементације програма код нас, као и посету Србији. Поделили смо и ми са њом наша позитивна искуства са покретањем програма у Србији, великим бројем пријава за еду-лидере, као и значај конференције „Покретачи промена: Нове улоге у образовању” за видљивост програма у Србији. Кроз радионице које смо одржали за наставнике, отворен је канал комуникације између школа, наставника и Фондације „Образовање за Србију”. Кроз ту комуникацију и дебату која је покренута, тема образовања постаје централна, а запослени у образовању, као и они који би то волели да буду, добијају прилику да поделе своја искуства са другима, али и да пронађу саговорника и потпомогну сам рад Фондације. 

Од локалних корена, до глобалних промена – Фондација „Образовање за Србију” као део глобалне мреже

Представнице Фондације „Образовање за Србију” су кроз ову посету Индији имале прилику да уче од колега из „Образовање за Индију”, који већ 15 година успешно спроводе програм глобалне мреже „Образовање за све” у веома тешким и ограничавајућим условима. Упознавање са представницима других фондација је била прилика и да разменимо идеје за даљи развој и унапређење рада у Србији. 

Образовање за све организује овакаве догађаје као вид подршке члановима мрежа и будућим партнерима и њихови представници су модерирали активности и усмеравали учеснике на решавање проблема кроз примере добре праксе које су поделили. Фондација „Образовање за Србију” је захвална на оваквој прилици за учење и развијање капацитета запослених и сигурни смо да је ово само једна од првих у низу посета партнерским организацијама мреже „Образовање за све”. 


Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

Share this:

Like this:

%d bloggers like this: