Образовање за Србију

Успешно реализована конференција о финском образовању: Фондација „Образовање за Србију” поставила темеље нових улога у образовању

У четвртак, 9. фебруара у прелепом здању Палате Србије, Фондација „Образовање за Србију” у сарадњи са Нордијском пословном алијансом, Финском амбасадом у Београду, Министарством просвете и Уникредит банком, реализовала је конференцију о финском образовању под називом „Покретачи промена: Нове улоге у образовању.”

Стручност наставника је кључни елементи за покретање промена у образовању

Конференције је окупила бројне представнике привреде, Министарства просвете и амбасадоре, као и наставнике из разних крајева Србије, одабране еду-менторе и еду-лидере двогодишњег менторског програма Фондације „Образовање за Србију”.

Међу панел говорницима, гости Фондације „Образовање за Србију” били су:

  • Њ.Е. Кимо Лахдевирта, Фински амбасадор у Србији
  • Проф. др Ивица Радовић, Државни секретар у Министарству просвете
  • Проф. др Раимо Сало, Директор за глобална партнерства Универзитета Оулу (Финска)
  • Нерина Барбоса, Представница глобалне мреже „Образовање за све”
  • Никола Вулетић, Председник Управног одбора Уникредит банке у Србији
  • Ан-Марија Ћуковић, Референт за образовање, УНИЦЕФ
  • Ива Петровић, Извршна директорка Нордијске пословне алијансе

Конференцију је затворила наша директорка, др Светлана Белић Малинић, која је кроз своје излагање, ставила фокус на значај образовања и улогу коју наставници имају за развој друштва, привреде и света око нас.

Ова конференција је за вас, ова конференција је о вама, о вашем раду и о свему лепоме што радите у школама – рекла је Светлана у свом обраћању наставницима.

Громогласним аплаузом од стране свих присутних подржан је и њен говор којим је истакла захвалност према наставницима, њиховом раду, ангажовању и труду који свакодневно чине.

Како је неколико пута  истицала да су наставници лидери који доносе промене, покрећу промене, стварају лидере и иноваторе, Светлана је присутне представнике просвете позвала да се придруже мисији Фондације „Образовање за Србију” и створе промене кроз нове улоге у образовању.

Наш глобални програм оснажује еду-лидере са интегритетом, који имају јаке корене и осећају велику повезаност са својом локалном културом и традицијом, да буду покретачи позитивних промена у образовању и да, кроз грађење колективног лидерства, помогну сваком детету да пронађе свој пут ка бољој будућности”, рекла је наша директорка Фондације.

Конференција је била директно стримована из Палате Србије, а целокупан пренос, можете погледати на нашем YouTube каналу или линк испод текста. 

Поклонили смо наставницима шест радионица  о принципима финског образовања

Након успешно реализоване панел дискусије, на којој су наставници имали прилику директно да поразговарају са представницима Министарства просвете, амбасада и привреде, уследила су још два дана у оквиру којих је реализовано 6 интерактивних радионица за наставнике.

Током првог радионичарског дана, у петак 10. фебруара, као водитељи радионица били су др Раимо Сало, др Светлана Белић Малинић и Јована Живковић. Том приликом наставници су имали прилику да сазнају шта краси фински систем образовања, како наставници у Финској приступају настави, али и да открију шта је образовање засновано на истраживању феномена, као и да спознају колико је позитивна психологија кључна за успех у васпитно-образовном процесу.

Током другог радионичарског дана, у суботу 11. фебруара, наставници су јачали своје компетенције у погледу формалног оцењивања, детерминације наставног процеса кроз оквире стандарда наставе и Блумове таксономије, конгнитивних, афективних и психомоторних исхода. Такође, радионица је ставила фокус и на значај експерименталне наставе, и СТЕМ активног приступа. Водитељице радионице биле су др Светлана Белић Малинић, Јована Живковић и Александра Иконов.

Конференција је наставницима дала знања, вештине и акредитовани сертификат

Међу главним закључцима конференције истиче се важност поштовања индивидуалних разлика ученика, стављање фокуса на функционално знање, мењање оквира образовно-васпитног рада, те и улоге коју и наставници и ученици имају у погледу поучавања и спознаје знања.

Свим уживо присутним колегама, Фондација „Образовање за Србију” обезбедила је акредитовани сертификат за стручно усавршавање ван установе, док су колеге које су конференцију пратиле онлајн, стекле право на сертификат за стручно усавршавање унутар установе.

 

Тим Фондације „Образовање за Србију” реализацијом ове конференције отворио је циклус радионица о откривању тајне успеха финског образовања, те срдачно позивамо све наставнике, директоре и школе широм Србије да нам се јаве на имејл edu@teachforserbia.org уколико желе да у њиховим школама, градовима, општинама организујемо бесплатне обуке и предавања, те представимо рад Фондације.

Ова конференција је за вас, ова конференција је о вама, о вашем раду и о свему лепоме што радите у школама.
др Светлана Белић Малинић
директорка Фондације „Образовање за Србију”
Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

Share this:

Like this:

%d