Образовање за Србију

Тајна финског образовања: О учењу

Да ли сте се икада запитали шта се крије иза невероватног образовног система у Финској? Открићемо вам тајну! У овом чланку ћемо покрити најбоље аспекте финске педагогије и како вам она може помоћи у вашој учионици. Спремите се да научите нешто ново!

Образовање у Финској не почива на учењу чињеница

Фински образовни систем је подређен томе да помогне деци да науче како да уче  и да се забављају док то раде! Наставни план и програм је осмишљен тако да учење учини пријатним и да помогне ученицима да пронађу оно што воле да уче. Осим тога, наставници имају веома велико поверење читаве заједнице да раде оно што мисле да је најбоље за њихове ученике, тако да је окружење у учионици веома подстицајно. Уместо учења чињеница, ученици уче како да повезују ствари из стварног живота са научним концептима, како да пронађу креативна решења и алтернативне путеве до тог решења. Финци сматрају да је боље развијати компетенције за учење и сналажење у мору информација него велики број појединачних напамет научених чињеница. На пример, деца уче кроз експерименте како би искуствено могла да усвоје нова знања. За Финце је веома битно развијање демократског друштва, па се доношење смислених одлука подстиче од малих ногу, а аргументована дебата се користи за развијање ставова и здравог односа према ставовима других.

Ученици у Финској воле да истражују концепте

Фински образовни систем је посвећен томе да помогне ученицима да пронађу себе и открију своје капацитете кроз истраживање света који их окружује. Истражујући концепте, а не појединачне лекције или области, ученици разумеју ширу слику и повезују науке. Циљ оваквог приступа је стварање срећног и здравог друштва, тако да и наставници и родитељи подстичу ученике да активно учествују и заиста се укључе у своје образовање. Осим тога, финска влада обезбеђује одличан систем социјалне заштите који укључује бесплатну здравствену заштиту, дневни боравак и јавни превоз. На тај начин ученици се осећају безбедно, подржано и прихваћено. Не морају да раде оно што родитељи очекују од њих – могу да бирају каријеру коју желе. Зато су студенти у Финској тако срећни  могу да раде оно што воле!

Образовање засновано на феномену инспирише тражење и истраживање

Образовање засновано на истраживању феномена односи се на подстицање ученика да постављају питања и траже одговоре који ће их довести до праве сврхе и личног задовољства зато што су постигли нешто што је њима битно. Ради се о проналажењу сопственог пута до знања и дељењу тог знања са другима. Наставници охрабрују ученика да истражују оно што их интересује у вези са неком темом (феноменом), сагледају различите перспективе и отварају нове које их могу одвести у посве другом правцу. На пример, моја ученица је истраживала мора и океане, сазнала да на морском дну има велики број фосила, па је своје истраживање усмерила ка истраживању фосила у мору, начину на који су настали и опстали, као и на то шта нам ти фосили говоре о еволуцији.

Ученици немају домаћи задатак, али сами читају и уче код куће

У Финској, образовни систем је изграђен на поверењу, слободи и одговорности. Ученици се подстичу да сами читају код куће и ретко добијају домаћи задатак који је обавезан. Такође им се даје контрола да сами доносе одлуке о свом путу сазнања, да сами управљају својим пројектима и полажу тестове без временског ограничења и притиска. Није ни чудо што Финска има једну од највиших стопа писмености на свету! То је сјајан пример за друге земље. Поверење дато ученицима да преузму одговорност за сопствено учење је одличан начин да им помогнете да успеју и граде само себе.

Ученици се не оцењују, већ су инспирисани да заволе учење

Фински образовни систем је подређен подстицању љубави према учењу, а не само оцењивању знања ученика. Напредовање ученика не мери се само проценом постигнућа, већ и тиме колико су деца инспирисана да се баве стварима које воле и стварањем сопствени пут сазнања. То је циљ финског образовног система  да помогне ученицима да следе своје снове и учине учење пријатним искуством. Зато у нижим разредима уопште не постоје оцене. То не значи да ученици и родитељи не добијају повратну информацију о напретку, већ да тај напредак није означен оценом. Ученици се подстичу да раде што боље могу и без такмичења са другим ученицима, а циљ је да се оснаже и сами спознају своје капацитете. Другим речима, мали Финци уче како да се такмиче сами са собом, а не са другима. 

Ученици се не рангирају – систем је меритократски – успех није одређен друштвеним статусом родитеља

У Финској сви имају исту прилику да успеју – без обзира на све! Не постоји рангирање или академска селекција на крају образовног пута, и не постоји таква ствар као што је „академска елита“. Уместо тога, систем је заснован на поверењу, правичности и друштвеној једнакости, тако да сви имају једнаке шансе за успех. То је систем који охрабрује све да буду срећни и опуштени, а све је у изградњи снажног осећаја заједнице и поверења у систем.

Школски систем је осмишљен тако да подстиче преузимање ризика и креативност

Фински образовни систем има за циљ да помогне сваком детету да достигне свој пуни потенцијал. На наставнике се гледа као на водиче и менторе, а не као канале знања, а ученици се подстичу да се суоче са изазовима и буду одговорни за сопствено учење. Осим тога, нема стандардизованог тестирања или домаћег задатка – све је у срећи! Није ни чудо зашто је Финска једна од најсрећнијих земаља на свет

Васпитачи, учитељи и наставници су лучоноше. Они покрећу промене, утичу на животе ученика и заједно са њима стварају бољу будућност за све нас. Управо због тога, Фондација „Образовање за Србију” жели да оснажи све паметне и талентоване младе људе да се посвете образовању деце, позитивно утичу на промене у школама, а самим тим и на читаво друштво.
др Светлана Белић Малинић
директорка Фондације „Образовање за Србију”
Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

Share this:

Like this:

%d bloggers like this: