Образовање за Србију

Образовни успеси као инспирација за развој и напредак друштва

Докторка Светлана Белић Малинић, интернационални едукатор и образовни реформатор, током своје каријере може се похвалити бројним наградама и успесима. Поред тога што већ деценијама ради на развоју образовања, како домаћег, тако и интернационалног, Светлана је дуго година радила и као наставник, те потпуно оправдано у својој биографији носи неколико титула које су јединствене за едукаторе на светском нивоу, као што су: 

  • Акредитовани едукатор за Кембриџ програм за професионални развој наставника,
  • Сертификовани Гугл едукатор,
  • Члан Кембриџ тима за унапређење међународних испита,
  • Добитник награде „International House” за педагошка истраживања,
  • Финалиста такмичења за светску награду „Најбољи наставник 21. века”, коју додељује Pearson, једна од најпознатијих образовних институција на свету.

Да је образовање важна карика за развој друштва на свим нивоима, говори и чињеница што се о образовању све гласније говори на бројним економских и привредним форумима широм света. Значај повезнице образовања и привреде, увидела је и докторка Белић Малинић, која је добила ту част да у Србији отвори Фондацију „Образовање за Србију” под окриљем велике интернационалне мреже наставника Teach For All.

То је још један у низу њених успеха и залагања у погледу јачања свих карика образовно-васпитног система. На питање водитељке, Сање Маринковић, шта јој је било најтеже, Светлана је одговорила:

Најтеже ми је било да задржим сјај у оку. Остати своја, остати верна својим вредностима, свом интегритету, вратити се Србији и дати Србији то знање… Мислим да је за мене било најтеже да останем доследна својим коренима, својој култури, својој породици...
др Светлана Белић Малинић
директорка Фондације „Образовање за Србију”
У емисији Magazin IN, Светлана је истакла: „Целоживотно образовање је императив успеха!”

Гостујући у емисији Magazin IN, др Белић Малинић, говорила је о значају образовања и професионалног развоја наставника. Уједно дотакла се и теме мотивације младих да у образовном систему нађу подршку за даљи развој, усавршавање и напредак. Значајан фокус ставила је на целоживотно образовања, које успева да одговори на све изазове 21. века, донесе наставницима, младима и ученицима самопоуздање и неопходне компетенције.

Такође, истакла је и неопходност промене образовног-васпитног система поучавања, стављајући ученика у улогу носиоца наставног процеса, а наставника у улогу модератора и дидактичко-методичког режисера наставе.

Да ниједна промена не долази одједном, већ системски, стратегијски и смислено, најбоље показује и кроз активности Фондације „Образовање за Србију”, која је недавно отворила програм двогодишње подршке и стипендирања еду-иноватора. Програм има за циљ да награди и оснажи младе, ентузијастичне и способне људе, да постану део педагошке елите која вреднује традиционалне вредности доброг знања и лепог понашања, али и да иновирају наставну праксу кроз савремене методичке моделе и приступе. 

Значајну подршку на овом путу Фондација „Образовање за Србију” добила је и од стране Министарства просвете, потписивањем Меморандума о разумевању.  О важности ове сарадње, Светлана истиче:

Васпитачи, учитељи и наставници су лучоноше. Они покрећу промене, утичу на животе ученика и заједно са њима стварају бољу будућност за све нас. Управо због тога, Фондација „Образовање за Србију” жели да оснажи све паметне и талентоване младе људе да се посвете образовању деце, позитивно утичу на промене у школама, а самим тим и на читаво друштво.
др Светлана Белић Малинић
директорка Фондације „Образовање за Србију”
Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

Share this:

Like this:

%d bloggers like this: