Образовање за Србију

teacher discussing her lesson about geography

Одржив начин прилагођавања програма сваком детету

Уколико је диференцирана настава превише персонализована и компликована, наставници неће моћи да је спроводе. Ево како је извести на дуге стазе. Диференцирана настава у школама може бити једноставна или сложена онолико колико је ми сами осмислимо. А ми, међутим, имамо тенденцију да је закомпликујемо. Убеђујемо себе да што је више лекција индивидуализована, то ће бити и више персонализована. Ово резултира неодрживим праксама персонализације учења, као што је планирање истовремених лекција за уједначене групе или чак формирање плејлисти које је тешко одржавати током целе школске године.

Моје искуство са овим неодрживим праксама док сам радио за персонализовану компанију за учење ( …) довело ме је до испробаних и учинковитих пракси за приступ ученицима на нивоу на ком се налазе. Не само да су ове праксе најбоље, већ су и одрживе. (…)

 

Дизајн с резултатом на уму

Не можемо приступити ученицима на нивоу на ком се налазе ако немамо чврст план учења. Обрнути приступ осмишљавању лекција, Гранта Вигинса и Џеја Мектајга, нам помаже да направимо флексибилан и одржив план учења у три фазе. Када користимо јединице наставе уназад, имајући на уму крајњи резултат, налазимо јасноћу у томе шта предајемо, зашто то подучавамо и како ћемо у току процеса осмислити инструкције за све ученике.

  • Фаза 1: Идентификујте жељене резултате јединице наставе. Ово нуди прилику за деконструисање стандарда и предвиђање како предусловних вештина, тако и различитих нивоа стручности.
  • Фаза 2: Идентификујте критеријуме успеха и алате за стварање и прикупљање доказа о учењу.
  • Фаза 3: Направите план учења који узима у обзир горе поменуте различите нивое знања, истовремено омогућавајући свим ученицима приступ стандардима на нивоу разреда.

У оквиру овог плана учења, осмислите отворене задатке и понудите избор одговора који узима у обзир различите потребе ђака.

Користите задатке отвореног типа

Да би направили различите приступе, наставници често погрешно верују да треба да формирају уједначене групе и планирају различите активности за сваку од група. Ово је и неодрживо и неправедно, што доводи до неуједначености: ученици са нижим резултатима на тесту имаће приступ нижим нивоима активности од својих колега са вишим резултатима теста, што ће погоршати даље разлике.

Алтернатива је коришћење отворених задатака, осмишљених са различитим приступним тачкама за различите моделе учења. Да бисте направили различите приступе, предвидите потенцијалне одговоре ученика на задатак. На пример, са ученицима који проучавају вишецифрено одузимање у другом разреду, узмите у обзир да ће неким ученицима можда бити потребни блокови или дискови са бројевима, док ће другима бити потребне нумеричке линије или мрежасти папир. Размотрите и начине да обогатите задатак, дајући ученицима већи број или могућности за анализу различитих путева ка решењу како би одредили који је најефикаснији.

Ако причамо о књижевности, ученици могу да пишу алтернативне завршетке прича или да отворено воде дневник својих тумачења везаних за развој ликова или тему у оквиру приче, што их удаљава од „тачних“ одговора и уместо тога отвара учење ка безброј интерпретација.

Ово такође чини диференцијацију одрживом: наставници планирају једну отворену активност, док ученици користе могућност да изаберу путеве који им одговарају.

Направите понуду избора

Када ученици добију могућност да раде различитим брзинама, то значи да смо створили окружење у коме се осећају пријатно да буду оно што јесу. Ово такође поставља изазове. Неки ученици ће завршити отворене задатке раније од других.

Да бисте то решили, креирајте понуду избора активности након завршеног задатка. Они би требало да буду усклађени са циљевима учења вашег наставног плана јединице и да узимају у обзир очекиване нивое знања. На пример, у претходно поменутој јединици за сабирање и одузимање у другом разреду, наставници могу да дају ученицима две до три различите математичке игре.

Избор у језику и књижевности може бити још једноставнији. Када градимо независне рутине читања и обучавамо ученике о избору књига, ученици могу да се укључе у ритуал бирања и довршавања књига, користећи своје додатно време за самостално читање – што представља један од најјачих утицаја на одрживо читање. У писању, ученици могу да бирају између повратних информација вршњака, ревизије, уређивања или започињања потпуно новог дела у оквиру жанровске јединице учења.

Подстичите саморефлексију

Да би диференцирана настава била одржива, морамо прецизно разјаснити улоге ученика како би знали шта треба да раде. Ово почиње тако што им дајете избор у активностима за које сматрају да ће задовољити њихове потребе, а у међувремену редовно подстичите саморефлексију. На крају крајева, важно је подучавати ученике доношењу сврсисходних избора који задовољавају њихове потребе.

За почетак, испробајте ову генеричку структуру рефлексије:

  • Шта је данас успело?
  • Шта није успело?
  • Шта ћете радити другачије сутра?

Ово ученицима нуди прилику да размисле о стратегијама, методама или одговорима из отвореног задатка, док такође размишљају о својим изборима из дате понуде за учење. Неки ученици могу одлучити да им је потребна изазовнија математичка игра или да сутра желе да започну нови рад.

Циљ диференциране наставе је једноставан: приступити ученицима на нивоу на ком се налазе. Али знамо да је сагоревање наставника реалан проблем у школама и стога наш приступ диференцијацији мора бити одржив. Оно што је најважније је да ови избори држе ученике укљученим у значајне активности, одржавајући њихово ангажовање, а да наставник не мора да их контолише и води на сваком кораку. Промена приступа диференцираној настави такође мора бити одржива. Ако тек почињете, немојте мењати све одједном. Почните са постепеним променама у пракси као што је подстицање саморефлексије, а када будете спремни, почните да истражујете отворене задатке или меније за учење. Постављање постепених, али значајних циљева биће од кључног значаја за одржив успех приступа ученицима на ниову на ком се налазе.
Пол Емерик Франс
Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

Share this:

Like this:

%d