Образовање за Србију

Директорка Фондације „Образовање за Србију” у Лисабону говорила о трансформацији образовне парадигме

Сваке године, Teach For All мрежа окупља директоре фондација земаља Европе, са циљем да се успостави међународна сарадња и постигну договори о даљим корацима у домену унапређења и трансформације образовања.

Ове године, састанак директора Европе, одржан је у Лисабону, а част да се нађе на овом догађају имала је и директорка Фондације „Образовање за Србију” , др Светлана Белић Малинић, која је са још 22 колега причала о бројним темама из сфере образовања.

Ученик и наставник су центар развоја привреде, економије и друштва!

Као главни фокус састанка стављени су интереси ученика и наставника, али и проблеми који се тичу неједнакости у образовном приступу, ресурсима, материјалима, али и приликама за развој и раст. 

Директори фондација широм Европе сагласни су да образовање мора бити темељ друштвеног, привредног и економског развоја, те успостављање сарадничких односа фондација са привредним субјектима на националном, регионалном и глобалном нивоу сматрају се императивом развоја.

Сваки од присутних учесника имао је задатак да издвоји три главна покретача за трансформацију образовних система и већински се одговори темеље на:

  • оснаживању наставног кадра
  • иновирању наставних приступа
  • развоју подстицајне климе у образовној сфери
И оснивачица Teach For All мреже била је део овог догађаја и послала снажну поруку!

Оснивачица Teach For All мреже, Венди Коп, присуствовала је годишњем састанку директора и попричала са свим присутнима о стању образовања у земљама Европе. 

Окупљање челних људи у образовању важан је корак ка проналажењу креативних и ефикасних решења али и препознавање проблема који се јављају у одређеним земљама света. Тим поводом, оснивачица Teach For All мреже желела је да подржи активности сваке фондације на путу унапређења образовања и пружи максимално корисне савете, али и предлоге како превазићи изазове који постоје.

Захвалност за укључивање Србије у рад глобалне мреже Teach For All истакла је на састанку директорка Фондације, др Светлана Белић Малинић, која је присутне подсетила на неколико важних вредносних норми које образовање има, а тиче се одрживости, истрајности, интегритета личности наставника и ученика, али и правичности у систему рада, награђивања и развоја.

Да бисмо одговорили изазовима будућности, веома је важно да подржимо позитивне промене у образовању, уложимо у оснаживање младих и створимо окружење у коме ће вредности бити засноване на професионалном знању, интегритету, достојанству и поштовању.
др Светлана Белић Малинић
директорка Фондације
Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

Share this:

Like this:

%d