Образовање за Србију

Фондација „Образовање за Србију” и још 6 Teach for All чланица успоставиле сарадњу са Unicredit банком ради унапређења образовања

Фондација „Образовање за Србију” успоставила је сарадњу са Teach for All мрежом која окупља десетине хиљада наставника, ученика, образовних организације, и привредних субјеката, са циљем да се образовање унапреди и прилагоди потребама тржишта и савременице.

Активности у оквиру ове глобалне мисије започела је и Србија, оснивањем Фондације „Образовање за Србију” која тежи да минимализује проблеме нејаднакости у образовним приступима и моделима рада. С тим циљем, покренуте су бројне акције, а једна од њих подразумева и ширење мреже партнера и сарадника.

2 милиона евра за јачање образовања широм Европе

Unicredit банка подржала је 7 чланица мреже Teach For All – Аустрију, Бугарску, Немачку, Италију, Румунију, Словачку и Србију – донацијом од скоро 2 милиона евра за финансирање активности за школску 2022/2023. годину.

Донацијом ће се финансирати активности у домену јачања компетенција наставника – приправника и наставника запослених на одређено радно време – како би се подржали наставни кадрови у дефициту и оснажио образовни систем. 

Зашто је улагање у образовање важно?

Током више од две деценије постојања Teach for All мрежа позитивно је утицала на више од 300.000 ученика у Европи, укључивши више од 4.000 наставника у своје програме и више од 9.000 студената који су кроз модел финансијског стипендирања наставили да ради у секторима као што су професура, руководство школа, и друштвене иновације. 

Од 2022. године, прилику да помогне наставном систему у нашој земљи, добила је и Фондација „Образовање за Србију”, а кроз донацију Unicredit банке.

Поводом потписивања сарадње између Unicredit банке и Teach for All мреже, оснивач и CEO Венди Коп, истакла је: 

“Образовање игра виталну улогу у економском и друштвеном благостању сваког региона. Док садашњи системи добро служе неким европским студентима, постоји велики број деце, посебно из маргинализованих заједница, која не стичу квалитетно образовање. Да би Европа одговорила на изазове овог века, постоји хитна потреба да се ради у партнерству са школама, владама и породицама како би се осигурало да свако дете има прилику да испуни свој потенцијал”.
Венди Коп
директорка и оснивачица Teach For All

О значају овакве сарадње за јачање образовно-васпитног система у Србији, и стварање нове генерације националних лидера образовања, директорка Фондације „Образовање за Србију”, др Светлана Белић Малинић, наводи:

„Покрећемо позитивне промене у образовању кроз низ сјајних, креативних догађаја који ће наставницима и онима који то желе да постану помоћи да усвоје принципе Оквира педагошких компетенција за колективно лидерство као смерница за унапређење образовања. У савременом свету који се мења великом брзином, наша Фондација прати корак промена и помаже сваком детету да оствари свој потенцијал.”
др Светлана Белић Малинић
директорка Фондације
Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

Share this:

Like this:

%d bloggers like this: